„- Miért pont én?

-…azért, mert egy erős ember, aki mindig is ismerte az erőt, nem fogja eléggé tisztelni. De a gyenge tudja az erő értékét, és van benne együttérzés.”

Ezt az idézetet ne keresd a Bibliában, mert ezt Amerikka kapitány mondta az Első bosszúállókban. Miért pont ezt választottam?
Ad1: mert, mikor pár napja néztem a filmet erre a mondatra, ezt volt az első gondolatom: „Na, ezt fogom leírni a következő mannába.”
Ad2: mert, a következő gondolatom meg ez volt: „Hmm, ebben és a Krisztus által erősek- vagyunkban van hasonlóság….”
Ad3: mert,  ebben és a Krisztus által erősek- vagyunkban tényleg van hasonlóság.

Elmondanám, hogy én, hogy értem ezt:

Mi, emberek nem vagyunk tökéletesek hiába lettünk Isten képére teremtve, Ádám és Éva folytán (ugye a kígyós- sztori) mind esendő, bűnösök vagyunk, akik önerőnkből Isten ítélőszéke előtt meg nem állhatunk. Ezt szoktuk megvallani az úrvacsoraosztáskor is.

Csakis Krisztus által. Ő, a megmentő, Ő a mi Amerika kapitányunk (aki még a legveszélyesebb helyre is elmegy az egyetlen eltűnt barátjáért, aki fogságba esik és már mindenki lemondott róla. Na, kérem ez is csak egy szuperhős lehet, esetleg tündérkeresztanya, Shrek vagy pedig Jézus….és ugyebár, azt tudjuk mindegyikük fikció, kivéve Jézust…ugye tudjuk?! )

Egyszer egy legátus azt mondta nekem, hogy próbáljam a Bibliában olvasott szöveget mindig háromféleképpen értelmezni: 1. Mit mond Istenről, 2.Mit mond Jézusról, 3.Mit mond rólam

Fentebb elmondtam, hogy szerintem mit mond Jézusról most elmondom, hogy szerintem mit mond rólam. Azt, hogy béna vagyok és gyenge, hogy az egyesnél bedöglik az autó, az azu odaég, az egyenes járdán megbotlok és leverem a cipőm orrát, hogy a banánt a fordított végénél kezdem meg, hogyha íjjal kell célba lőni, sose a közepébe célzok, hanem a ceĺtábla mellé, hogy eltaláljam a célt , (értsd. rossz céllövő vagyok)  hogy a kémia tanárnőm megint azon vicceskedik, hogy szerinte mennyire nem értem a tananyagot, hogy megint valamit rosszul ragozok le szlovákul az üzletbe, hogy beleülök az éppen kelő töpörtyűspogácsa közepébe – ehhez nem fűzök magyarázatot, hogy leakartam fordulni a lezárt benzinkúthoz *–nyugi tesóm figyelmeztetett…méghozzá elég hangosan ami azt illeti és nem fordultam be..és hogy megint azt gondolom, hogy ismét sikerült túltennem Bridget Jonnes egyedi szerencsétlenkedésén. Egyébként én vagyok az, aki a vicceskedő nagyijától karácsonyra megkapta a Kétbalkezes istennő című regényt, azt mondta hogy én jutottam eszébe…(ez azért von maga után némi következtetést: 1.tényleg szerencsétlen tudok lenni, 2. de nem mindenben….remélem…).

Lehet, hogy sokszor nem úgy alakítok, ahogy kellene, lehet, hogy néha sírásra görbül a szám és lehet, hogy sokan azt gondolják, hogy mimóza vagyok, azért mert nem kiabálok mindjárt, ha baj van, mert nem szólok be, mert nem menőzök mindenegyes hétvégi buliban, mert megvédek valakit mások előtt az ő háta mögött.

De tényleg ez lenne a gyengeség?

Két idézet jut az eszembe, az egyik Kurt Cobaintől van: „Azért nevettek rajtam, mert én más vagyok. Én, azért nevetek rajtatok, mert ti mind ugyanolyanok vagytok.” (ezt most nem rosszindulatúnak szánom, végképp), a masik idézet a Bibliából van, „Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz.” /2Kor 12, 9a/. Sok istentiszteletnek kellett úgy eltelni, hogy ezt az idézetet nézegettem a könyvjelzőmön és végre megértettem mit jelent.

Nem kell erősnek lenned. (hisz a hit első lépcsőfokának  a megalázkodást tekintik) Jó az, hogyha gyenge vagy és olyan emberek vesznek körül, akik gyengék, merthogy így rengeteg dolgot megérthetsz a tényleges életből, amire Isten hív el és, ami hatalmas szeretetet gyújt benned.

Én így értelmeztem az amerika-kapitányos-idézetet, Neked mit mond?

*Megjegyzéz: Aki azt szűrte le volna a fennti sorokból, hogy rossz sofőr vagyok, kérem ne tegye, nem vagyok olyan rossz…..annyira… merthooooogy „mindenre van erőm a Krisztusban…” /Fil, 4, 13/  J

Noémi

És Jézus így szóla: „…így mentettem meg a világot!” 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.