„Várjuk, hogy leszüreteljük a munka gyümölcsét”

Augusztus 9-én, kedden délután veszi kezdetét az idei ÉlesztŐ, a Fiatal Reformátusok Szövetsége országos ifjúsági találkozója. Erre készülve a koordinátorok és az önkéntesek már birtokba vették a királyréti helyszínt és igyekeztek mindent előkészíteni a résztvevők fogadására.

Az ÉlesztŐ mottója ez alkalommal „Célkeresztben”. A következő öt napban a találkozóra érkezők arra keresik a választ, életük milyen területein érzik magukat célkeresztben, de arra is, ők maguk mit látnak a saját célkeresztjükben. Ennek megválaszolásában segítenek majd a különböző programok

2022 nyarán Királyrétre, a Dunakanyarba látogathatnak el az ÉlesztŐ iránt érdeklődők. A találkozó terveinek megvalósulását több mint hetven önkéntes segíti, közülük többen már a vasárnapi és a hétfői napot is az előkészületekre szánták.

Az előkészítő napokon több munkafolyamatot igyekeztek tesztelni, ebben fontos szerepet vállalt a regisztrációs munkacsoport. Számukra külön feladatot jelentett az is, hogy idén először készpénzmentes fizetési rendszerben érhetőek el a BeülŐ kávézó és a Shop termékei, ehhez a résztvevők a regisztráció alkalmával kaphatnak segítséget.

„Tavaly voltam először ÉlesztŐ-n, már akkor is önkéntesnek jelentkeztem, mert úgy éreztem, szeretnék szolgálni” – vallja Bartal Mónika, az regisztrációs munkacsoport koordinátora. Mint mondta, mikor felkérték az idei szolgálatra, örömmel mondott igent, segít, ameddig van ereje és lehetősége. Hozzátette: az önkéntesek regisztrációja zökkenőmentesen zajlott, annak ellenére, hogy a csapatban vannak olyanok is, akik még soha sem végeztek hasonló feladatot. „Még csiszoljuk kicsit a folyamatokat, hogy holnap ne legyen semmi elakadás, szeretettel várjuk az érkezőket.”

Hétfő estére felépült a nagysátor és az imasátor, kikerültek a helyszíneket jelző feliratok, összeállították az üdvözlőcsomagokat, a kávézó önkéntesei elsajátították a presszó készítésének fortélyait, és a lelki munkacsoport tagjai beosztották a résztvevőket kiscsoportokba.

A kiscsoportos beszélgetések idén is a délelőttök fontos részei, amelyeken mindenkinek lehetősége lesz feldolgozni a főelőadásokon hallottakat. „Tavaly is szerettem volna részt venni az ÉlesztŐ-n, de akkor vártuk gyermekünket, ezért nem tudtunk jönni. Az idei alkalmat azonban semmiképp sem szerettem volna kihagyni – majd a főkoordinátor fel is kért, hogy fogjam össze a kiscsoportokkal kapcsolatos feladatokat” – idézte fel Lőrincz Gábor, a munkacsoport koordinátora. Mint mondta, motiválta, hogy bekapcsolódhat a szervezésbe és ezen a területen is kipróbálhatja magát, még akkor is, ha „az aratni való sok, a munkás kevés”.

Lőrincz Gábor ezt a gondolatot az idei találkozó témájával kapcsolatban is megemlítette: „Sokszor azt látjuk, hogy a keresztyén alkalmakon kevesen vannak, nehézségekkel nézünk szembe. Az jutott eszembe az ÉlesztŐ mottójáról is, hogy sokszor vagyunk hívőként célkeresztben. Ugyanakkor a találkozóra készülve egy imaközösség alkalmával az egyik résztvevő megköszönte a próbákat is. Ez emlékeztetett, hogy valóban sokszor jöhetnek nehézségek, de ha Istenhez tartozunk, ezek erősítik a hitünket.”

„Halleluja! Neked hódolunk trónod előtt. Halleluja! Szent vagy, szent vagy, élő Isten, Mindenható!” – az előkészítő napok közös dicsőítéssel és imádsággal zárultak, ahol az önkéntesek is elcsendesedhettek az elmúlt napok munkálatai után.

Kedden délután a tervek szerint a találkozó helyszíne közel 250 résztvevővel telik meg, akik szombatig több mint hatvan program közül válogathatnak majd. „Egyfajta belső elhívást éreztem, amikor igent mondtam az önkéntességre. Programkoordinátorként a csapatommal a találkozó előtt voltunk aktívak, most várjuk, hogy leszüreteljük a munka gyümölcsét. Úgy érzem, az előadókkal kapcsolatban mertünk nagyot álmodni, reméljük, a résztvevők is így gondolják majd” – foglalta össze Orémus Péter. A programok szervezésekor egyaránt gondoltak a konfirmáció utáni korosztályra és a családosokra is, ezért olyan előadókat igyekeztek meghívni, akiket az érdeklődők ismerhetnek, akikről már hallhattak. „Az volt a célunk, hogy megmutassuk, mennyi különböző emberen keresztül, milyen sokféle módon és területen munkálkodik Isten” – tette hozzá.

Farkas Zsuzsanna
fotó: Nagy Emese, Szarvas László

A képriport először a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház honlapján jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.