Nézem a Németország–Svédország csoportmeccset. Hajdú B. közvetít. Nem okoz csalódást. A mérkőzés egy nyugodtabb pillanatában megtudjuk, hogy az egyik svéd játékos kiskorában nagyon félős volt. Még attól is félt, hogy nem fog megnőni. Szinte mindentől rettegett, amitől csak lehetett. Egyedül attól nem, hogy focista lesz belőle…

Rengeteg mindentől lehet félni. A Wikipédián „Fóbiák listája” címszó alatt olyan finomságokra lehet bukkanni, mint például a leüléstől való félelem, a csillagos ég látványa miatt felmerülő gondolatoktól és érzésektől való rettegés, a szép nőktől vagy éppen a léggömböktől való félelem. Elsőre lehet, hogy abszurdnak tűnik, de ezek létező problémák.

Hogy hogyan lehet leküzdeni félelmeinket? Nehéz kérdés. Nincs olyan ember, aki ne félt volna már valamitől. Próbáljuk meg először is megkeresni, hogy mi a félelem ellentéte.

Azt mondod, bátorság? Merészség? Valamilyen szinten meglehet, de ezek mégsem olyan dolgok, amikbe kapaszkodni tudnék a hétköznapok során. Mert hogy én is szoktam félni. Kiskoromban a sötéttől, később a rossz jegyektől, mások véleményétől, a mannám végére odaírni a nevem…

Mindig sikerül az embernek találnia valamit, amitől félhet, már-már az életünk része a félelem…

És aztán a zuhany alatt megvilágosodtam! Valójában már régóta alkalmaztam a megoldást a gyakorlatban, de ekkor sikerült szavakba foglalnom. Bizalom. A félelem ellentéte a bizalom. Kirázott a hideg a forró zuhany alatt.

Ha van miben bíznod, nincs mitől félned. Ha bízol a másikban, akkor nem kell félned tőle, meg attól, amit mond, mert tudod, hogy jót akar. Én sem csak úgy random nyugodtam meg, mikor pici koromban az éjszaka közepén nekem kellett kimennem becsukni a kamraajtót vagy ha a komfortzónám határain kívülre kényszerülök – tudom, hogy nekem van Valakim, aki nekem jót akar, akiben bízhatok, aki figyel rám, akire mindig számíthatok – és olyan jó ilyenkor arra gondolni, hogy „Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?” /Róma 8,11/.

Bíztam. És továbbra is bízom. Te se felejts el bízni Benne!

Kis Lázár Bence

Fotó: Kis Lázár Bence

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.