„Maradjatok énbennem, és én tibennetek. Ahogyan a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok énbennem.” (Jn 15,4)

A reggeli, kávé és igeolvasás után átmegyek az irodába. Leülök az íróasztalhoz, fülembe teszem a Bluetooth fülhallgatót, ami rövid idő után nyugtázza: „connected” – azaz csatlakozva. Elindítom kedvenc dallistámat, majd nekiállok a munkának. Röpke fél óra után felállok az asztaltól, hogy egy pohár vizet hozzak magamnak. Ahogy haladok a konyha felé, a zene egyre inkább akadozik, majd a fülhallgató a fülembe duruzsolja: „disconnected” – leválasztva. Túl messze kerültem a jel forrásától. Nem hallom már a zenét, csak azt, hogy hűséges fülesem kétségbeesetten próbál csatlakozni valamihez a közelben, hogy rendeltetését betölthesse.

Egy Bluetooth-eszköz hatótávolsága nagyban függ attól, hogy a jel útjába milyen akadály – pl. fal – került. A mi hitéletünk is sokszor ilyen. Amíg ott vagyunk Jézus, a jelforrás közelében, addig nincs is semmi baj. Őbelőle merítünk, Őtőle kapjuk a jelet, hogy elvégezhessük azt a küldetést, amire teremtett bennünket. De amint eltávolodunk tőle, olyan akadályok gördülnek közénk, amelyek elszakítanak bennünket a forrástól – a te életedben is biztos vannak ilyen kísértések. Jézus abban a korban ismerősebb képet használ, amikor szőlővesszőhöz hasonlítja a tanítványokat. Ezt is mondja: „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni.” (Jn 15,5) S ahogy egy fülhallgató sem működik önmagától, ha nincs, ami továbbítsa neki a jellé alakított hangot, úgy egy keresztyén sem tudja teremni a megtérés gyümölcseit, ha nem csatlakozik Jézushoz. 

Jézusban maradni annyit jelent, hogy részünkről mindent megteszünk azért, hogy a kapcsolat fennmaradjon. Olvassuk az igét, imádkozunk, keressük az Ő akaratát. Persze ez elméletben könnyebben hangzik, mint amilyen valójában. Éppen ezért kell szüntelenül kérnünk a Lélek segítségét – ebben is.

Házi feladat: olvasd el János evangéliuma 15. fejezetét. Áldott „csatlakozást”, megmaradást, és gyümölcstermést! 😉

Lőrincz Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.