Te gondolkodtál már azon, hogyan tudna a beszéded, kifejezésmódod még jobb lenni? 

Ez az igevers számomra mélyreható üzenetet közvetít a kommunikációról, ami emberi viselkedésük, működésünk alapját képezi és egyben ösztönöz arra, hogy az evangélium örömhírét is célzottan tudjuk megosztani másokkal, átgondolt módon. 

A felelés ebben az esetben nem azonos a megfeleléssel… Nem megfelelésről beszél az ige, hanem sokkal inkább arról, hogy hogyan tudjuk megválogatni a szavainkat úgy, hogy Isten Szentlelke áthasson rajtuk. 

Nehéz és kitartást, sőt – az én tapasztalatom szerint – gyakorlást is igényel. Magamról régebben ilyen mózesi értelemben azt gondoltam, hogy nem vagyok alkalmas arra, hogy bármit is mondjak – mert esetlennek éreztem a szavakat, amiket kiejtettem. Még ha így is érzed magad – gyengének és esetlennek ezen a területen –, akkor is – saját tapasztalataim szerint – lehet fejlődni, változni mindebben! 

A „sóval fűszerezve” azt sugallja, hogy beszédünk legyen megnyerő és elgondolkodtató, hogy beszélgetéseink gyengédek és hatásosak legyenek. A vers kiemeli az átgondolt és szándékos párbeszéd fontosságát. A kedves beszéd azt jelenti, hogy aktívan hallgatunk és szeretettel válaszolunk. Ha sót adunk szavainkhoz, értelmessé és tartalmassá tesszük őket. 

Ez az útmutatás különösen fontos az egészséges kapcsolatok fenntartásában. A kedves beszéd enyhítheti a konfliktusokat és hidakat építhet, amihez bölcsességre és belátásra van szükség. Arra emlékeztet bennünket, hogy vegyük figyelembe, milyen hatással vannak szavaink másokra. A Kolossé 4,6 időtlen tanácsokat kínál az építő és együttérző kommunikáció ápolására, ami a keresztény közösségekben, de a nem keresztény közösségekben is nélkülözhetetlen. 

Tarr Hanna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.