„A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson, én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek…” (Jn 10,10)

Nemrég egyik utamon hallgattam a rádiót, ahol a kiberbűnözésről beszéltek. Egy nagyon érdekes dolog ütötte meg a fülemet, szívemet. A szakember arról nyilatkozott, hogy azok a bűnözők, akik az adatainkra vágynak, arra, hogy hozzáférhessenek a személyes életünkhöz és betörjenek a legféltettebb információinkhoz, pszichológiai eszközöket és hazugságot vetnek be annak érdekében, hogy elérjék céljukat. Legtöbbször egy álomnyaralással, álomüdülő megvételével kecsegtetnek, ami pár gombnyomásra a miénk lehet. A bűnözők nagyon jól ismernek. Tudják, hogy az ember vágyik a szabadságra, a fellélegzésre.
Egy másik bűnöző is eszembe jut, aki nagyon jól ismer és tudja, hogy vágyok a szabadságra. Azért, hogy elérje a célját, főleg a legszorítóbb helyzetekben hazugságokkal ostromol. Kis csúsztatásokkal dolgozik, némi részsikerben is részesítve, de a végeredmény egészen más, mint amit az Atya elképzelt az életemről.

Eldeformálódok.

Egy ismert történet jut eszembe a Bibliából, amikor Pál és Szilász a börtönben elkezdik dicsőíteni Istent. Mennyi hazugság ostromolhatta őket! Kikérhették volna a jogaikat a börtönben, véleményezést tarthattak volna arról, mi minden jót tettek már, igazán nem érdemlik ezt meg, vagy kétségbeeshettek volna és elfelejthették volna ezt az egész kereszténységet. Még sorolhatnám… Micsoda erő és bátorítás lehet ez ma: mernek egy egészen különleges, mások által bolondnak tartott utat választani, és kitartanak a nyomás ellenére. Én úgy képzelem, hogy becsukják a szemüket és kinyitják a belső szabadság ajtaját: imádkoznak, dicsőítik az Atyát.

És a végeredmény? Először is megtapasztalják a belső szabadságot, amikor az ösztönös cselekvések, gondolatok, félelmeik ellen felemelik Isten nevét, mint pajzsot.
Másodszor: a körülményeik is változnak közben, kinyílnak az ajtók az Atya irányításával.
Harmadszor: hatással vannak a körülöttük lévők életére (látva őket a börtönőr is az Atya előtt térdre esik).

Kívánom, hogy egyre többen tapasztaljuk meg a belső szabadságunkat, s ha valahol deformálódtunk a nyomás és hazugságok útján, akkor merjünk megújulni. Feladatod van: megragadni az Atya által kínált belső szabadságod, hogy világítani tudj még erősebben ebben a zűrzavaros világban.

Édes-Fogarasi Tünde 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.