Manna – 2021. augusztus 2.

Kicsi és nem olyan kicsi dolgok

„Dávid tehát erősebb volt a filiszteusnál, bár csak parittyája és köve volt: legyőzte a filiszteust, és megölte, pedig még kard sem volt Dávidnál.” (1 Sám 17,50)

Amennyiben érdekel a teljes sztori, kérlek, olvasd el az egész 17. fejezetet. 🙂


Magas vagyok. De még így sem akkora, mint ez a Góliát. Ti is bizonyára érzitek magatokat kicsinek. Én is, magas létemre, van, hogy érzem magam kicsinek. A történetben is a helyzet valami ilyen. Alul van Dávid, és jó magasan nagy darab emberként Góliát.

Rengeteg probléma, kihívás van az életünkben. Ezekben a kihívásokban sokszor érezzük magunkat kicsinek. Kicsinek, mint Dávid is volt. De nem csak kicsinek szoktuk magunkat érezni, hanem a „kicsi fegyverzet” miatt sokszor tehetetlennek is. 

Ismerős az érzés, ugye? Előttünk magaslik „Góliát” – a hatalmas probléma. Felfegyverkezve várja, hogy elsöpörhessen bennünket. Szorongat, és sokszor úgy érezzük, nem enged a markából.

 Milyen helyzetek ezek?

  • A párkapcsolatainkban mindenképp előjön ez az érzés. Jól döntök? Vajon a döntésemmel megbántom a másikat? Vajon fog neki tetszeni az ajándék, amit adok neki? Már megint mit rontottam el? Pedig én próbálkozom… Érdemes megküzdeni ezért a kapcsolatért? stb.
  • Munkahelyeinken gyakran konfrontációba kerülhetünk feletteseinkkel, egy parancsolgató, empátiára alkalmatlan főnök, vezető igazán megkeserítheti mindennapjainkat.
  • És itt az iskola, ahová mindannyian jártunk vagy még járunk is. Egy diáknak meg kell küzdenie a tanulással, a szívató és szigorú tanárral, a beilleszkedéssel és azzal, hogy lehet, hogy ki van közösítve az osztályközösségen belül. 
  • Családosként az egyik legnagyobb kihívás a szülőség. Vajon jó szülő vagyok? Jó apa és anya vagyok? Jól teszem azt, amit teszek? 
  • És sajnos van, hogy a gyász pillanataival kell megküzdenünk, vagy azzal, hogy mi magunk vagy szerettünk megbetegszik. 

A fentebb említett esetek mind kihívásal és küzdelemmel teliek. Mindannyian voltunk és leszünk is hasonló helyzetekben. Viszont a kérdés az, hogy ezekben a helyzetekben tudunk-e úgy bízni, mint Dávid.  Nekünk is a „Seregek Urának, Izráel csapatai Istenének a nevében” kell mennünk a saját Góliátjaink ellen, amik nem is mindig akkorák, mint amekkorának tűnnek.  Az Úristen segítsen meg bennünket, hogy lássuk Isten hatalmát, bízzunk Benne, mint ahogy Dávid is!


Ima

Mennyei Édesatyám! Hálatelt szívvel állok meg előtted. Tudom, hogy sokszor hajlamos vagyok nagyobbnak látni a problémámat a te hatalmadnál. Kérlek, bocsásd ezt meg nekem, és segíts meg abban, hogy a Benned való bizalom által, Veled együtt megküzdve, a Te hatalmad által győztesen kerüljek ki mindennemű kihívásomból.

Uram, személyesen imádkozom… (helyettesítsd be jelenlegi személyes harcodat, vidd Isten elé kihívásaidat!)

Jézus Krisztus nevében, kérünk, hallgass meg bennünket! Ámen!

Cseh Lajos

Fotó: Cseh Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.