Manna – 2021. augusztus 7.

„Se szegénységet, se gazdagságot ne adj nekem! Adj annyi eledelt, amennyi szükséges, hogy jóllakva meg ne tagadjalak, és ne mondjam: Kicsoda az Úr? El se szegényedjek, hogy ne lopjak, és ne gyalázzam Istenem nevét!” (Péld 30,8–9)

A fenti igerészben két dolgot kérünk Istentől: hogy ne adjon szegénységet és, hogy ne adjon gazdagságot. Az első rész, úgy gondolom, egyértelmű, szegénységet senki sem szeretne, a szegénység sokkal szembetűnőbb, mint a gazdagság. A hiány, a nélkülözés, a szükséges dolgok hiánya mindenkit gyengéden érint. Nem jó érzés ha szeretnénk valamit, úgy érezzük szükségünk van valamire, és egyszerűen nem kaphatjuk meg. Még nekünk is – akiknek legtöbbünknek megadatott a jólét és a béke – rosszul esik, ha nem kapunk meg valamit, amire úgy érezzük szükségünk van, nemhogy azoknak, akiknek a mindennapi kenyerük sincs meg mindennap.

A második rész azonban már kicsit kevésbé szembetűnő. Ha őszintén magunkba nézünk, akkor mikor kértük utoljára az Urat, hogy valamiből amit szeretünk, ne adjon túl sokat? A bőség és gazdagság kényelmesnek tűnhet elsőre, hiszen bőven kapunk abból, amire úgy érezzük szükségünk van. Azonban az ige felhívja figyelmünket a gazdagság nagyon is negatív hatására: ,,jóllakva meg ne tagadjalak”. Ha mindenünk meg van, amire vágyunk, akkor úgy érezhetjük, hogy az Úrra már nincs is szükségünk. Azt érezhetjük, hogy ezt a gazdagságot nem az Úr adta nekünk, hanem mi értük el. Nehéz meghatározni, hogy meddig tart a jólét, és hol kezdődik a gazdagság, de kérjük az Urat, hogy ne adjon nekünk – rossz értelemben vett – gazdagságot.


Ima

Urunk, köszönjük neked, hogy nekünk adod a döntés lehetőségét, hogy kérhetünk tőled, amit csak szeretnénk. Kérjük, ne adj nekünk gazdagságot, és taníts minket szerénységre és alázatosságra. Kérjük, adj nekünk inkább lehetőséget, hogy szolgálhassuk a velünk levőket és gazdagíthassuk környezetünket. Köszönjük, hogy legtöbbünk jólétben élhet, és nem kellett megtapasztalnunk, hogy mit is jelent valójában az igazi nélkülözés. Kérjük, segíts nekünk megelégednünk azzal, amink van, vedd el nagyravágyóságunkat, és támogass minket elgyengüléseinkben. Jézus Krisztusért kérünk. Ámen.

Kalydy Barna

Fotó: Molnár Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.