Manna – 2021. augusztus 8.

Tálentumaink

„Mert úgy van ez, mint amikor egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek képessége szerint, és elment idegenbe. Az, aki az öt talentumot kapta, azonnal elindult, vállalkozásba fogott vele, és másik ötöt keresett hozzá. Ugyanígy a két talentumos is másik kettőt keresett hozzá. Aki pedig az egyet kapta, elment, gödröt ásott a földbe, és elrejtette ura pénzét. Hosszú idő múlva azután megjött ezeknek a szolgáknak az ura, és számadást tartott velük. Eljött az, aki az öt talentumot kapta, hozott másik öt talentumot, és így szólt: Uram, öt talentumot bíztál rám: nézd, másik öt talentumot kerestem. Ura így szólt hozzá: Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, jöjj, és osztozz urad örömében! Eljött az is, aki a két talentumot kapta, és ezt mondta: Uram, két talentumot bíztál rám: nézd, másik két talentumot kerestem. Ura így szólt hozzá: Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, jöjj, és osztozz urad örömében! És amikor eljött az, aki az egy talentumot kapta, ezt mondta: Uram, tudtam, hogy könyörtelen ember vagy, aki ott is aratsz, ahol nem vetettél, és onnan is gyűjtesz, ahová nem szórtál. Félelmemben elmentem tehát, és elástam a talentumodat a földbe: nézd, itt van az, ami a tied. Ura így válaszolt neki: Te gonosz és rest szolga, tudtad, hogy ott is aratok, ahol nem vetettem, és onnan is gyűjtök, ahova nem szórtam? Ezért el kellett volna vinned a pénzemet a pénzváltókhoz, és amikor megjöttem, kamatostul kaptam volna vissza azt, ami az enyém. Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok annak, akinek tíz talentuma van!” (Mt 25,14–28)

Jézushoz gyakran érkeztek emberek olyan kérdésekkel, amelyek az életükre vonatkoztak. Nagyon érdekelte őket például az, hogy mit jelent Isten akarata szerint élni a mindennapokban. Jézus gyakran úgy adott választ ezekre a kérdésekre, hogy példázatokat mondott nekik. A példázat képes beszéd, amelyet azért használt Jézus, hogy az emberek megértsék az üzenetét. A példázatokhoz a korabeli életből vett – a hallgatói számára jól ismert – képeket, hasonlatokat, szófordulatokat alkalmazott. Ma már kissé elavultak lehetnek ezek a kifejezések és cselekmények, ezért a példázatokat a kor szemüvegén keresztül kell néznünk, és magunkban átfordítanunk a mai életre. 

Egy tálentumnyi arany vagy ezüst hatalmas értéket képvisel még a mai világban is. Egy tálentum körülbelül 59 kilogrammnak felel meg. Szóval aki ki tudott osztani 8 tálentumot, az nagyon gazdag volt, megvolt mindene.

Ahogy a példázatban, úgy a mi életünkben is a gazda, tehát Isten nagy értéket bíz ránk. A talentum azokat a képességeket, lehetőségeket, eszközöket jelenti, amelyeket Isten adott az embernek. Olyan képességek, lehetőségek, amelyeket az életünkben, a ránk bízott feladatainkban felhasználhatunk. Ezek a képességek nagyon értékesek. Jézus a kor legnagyobb értékével, talentummal jelzi az értéküket.

Mindannyian kaptunk ilyen tálentumokat, de mindannyian különbözőket, és más mennyiségben. Sokszor előfordul, hogy kisebb irigységgel nézünk a másikra, olyanokra, akik akár több mindenhez is értenek. De ahogy a szolgák sem azt nézték, hogy a másik mennyit kapott, úgy nekünk is csak a sajátjainkal kell foglalkoznunk. A példázat arról is szól, hogy minden emberi életnek van célja és értelme. Ezek megvalósításához adott Isten eszközöket. Van, aki jól bánik a szavakkal, mások szívesen és ügyesen terveznek. Vannak emberek, akik erősek, segítőkészek, el tudnak magyarázni nehéz témákat is, jól hallgatnak, szépen rajzolnak, vagy játszanak valamilyen hangszeren. Isten sokféle képességet adott az embereknek. Mindenkinek a saját talentumaira érdemes figyelnie.

Jézus szerint azok követik az Isten akaratát, akik használják és kamatoztatják a talentumaikat.


Ima

Hálát adok Uram azokért a képességekért és lehetőségkért, amiket rám bíztál. Köszönöm, hogy akkora bizalmad van bennem, hogy ilyen nagy értéket bízol rám. Kérlek, Te segíts művelni, forgatni ezeket a tálentumokat. Te ismertesd meg, hogy miként tudom ezeket felhasználni a Te dicsőségére. Ámen.

Lipták Ákos

Fotó: Cseh Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.